Naša trpeza

arrow-long-down

Priprema hrane je najvažnija karika u radu svake kafane koja teži da bude cenjena, i dobra hrana je osnova ovog tipa ugostiteljstva, dok su lep enterijer, dobra usluga ili muzika samo dodatni argumenti za posetu. Kvalitetna hrana je osnovni razlog zbog koga je kafana „Šešir moj“ dobro posećena u svako doba dana, i baš zbog te posećenosti u prilici smo da uvek imamo spremne sveže sastojke za većinu jela. Zajvaljujući svežim sastojcima takođe smo u mogućnosti da brzo pripremimo svaki obrok, i čekanje duže od 20 minuta je retkost. Sve namirnice koje koristimo u kafani „Šešir moj“ nabavljamo početkom dana na beogradskim pijacama, dok deo hrane i pića, kao što su rakije i kobasice, nabavljamo direktno iz seoskih domaćinstva. Za pripremu roštiljskog mesa koristimo roštilj na ćumur, dok samo meso nabavljamo u mesarama za koje znamo da insistiraju na kvalitetu.

Kuvare ne menjamo, kao ni recepte, a nastojimo da svake godine glavne kuvare pošaljemo na barem jedan majstorki kurs, kako bi mogli dalje da usavršavaju svoja znanja. Svaki kuvar koji je radio u našoj kafani prošao je barem 10 godina obuke, i to ne računajući ugostiteljske škole. Iskusan tim kuvara i konobara je dobitna kombinacija za svaki ugostiteljski objekat, jer konobar zna šta može da preporuči i gosti dobijaju baš ono što su zamislili. O zadovoljnim gostima direktno svedoče prazni tanjiri, a oni koji ne uspeju da se izbore sa celom porcijom najčešće ponesu ostatak hrane kući.


Meni smo poslednjih godina prilagodili ukusu današnjih gostiju. Manje se traže kuvana jela, a sa menija polako nestaju i pikantna, masna jela, jer tražnja iščezava. Sa druge strane, pojačali smo ponudu ribe, salata i jela bez mesa. Ipak, i dalje imamo pihtije, zimi spremamo i sarmu, a u svakom momentu imamo gotov prebranac kao i mućkalicu, jer to su tradicionalna jela koja su i dalje na ceni. Ono što gosti uvek traže, bez obzira odakle su, jesu hladna predjela i zato imamo u ponudi tri vrste sira, duvan čvarke, proju, kajmak i pršutu, a kada su topla predjela u pitanju, uvek imamo spremne domaće supe i čorbe.


Kafana „Šešir moj“ je jedna od poslednjih u Beogradu koja peče sopstvene pogače, što je proces koji oduzima vreme, ali samo takva vrsta vrućeg peciva može da upotpuni dobar obrok. Takođe, pripremamo sopstvenu zimnicu, koristeći stare recepture, iako je danas sve teže naći neke od sastojaka koji su potrebni da bi se hrana pripremala po tim receptima.

Da smo zaista doveli način pripreme nacionalnih specijaliteta do najvišeg nivoa potvrđuje i podatak da turističke organizacije Srbije i Beograda ne propuštaju priliku da pozovu našu kafanu da pripremi hranu uvek kada je potrebno u inostranstvu predstaviti srpsku kuhinju. Ovakva izlaganja su veliki izazov, jer u stranim zemljama često nema više od polovine potrebnih sastojaka, pa tako letimo i do drugih kontinenata sa našim paprikama i korama za pite, jer smatramo da je čast to što nam je omogućeno da predstavljamo svoju zemlju i želimo da je prikažemo u najboljem svetlu.

Za kraj ove male priče o hrani, recimo takođe da nismo mišljenja da se najbolje jede u bučnoj atmosferi, na nogama, dok trešti muzika. Naši stalni gosti znaju da će obrok u kafani „Šešir moj“ pojesti u mirnoj atmosferi, uz živu muziku koja nije preglasna i uz koju može da se priča, uz prigušeno osvetljenje. Verujemo da je to najbolji način da se služi hrana i da se napravi pravi štimung za lepo druženje do sitnih noćnih sati.